Hur kallt får det vara i en bostadsrätt och hyresrätt

Sitter du och fryser i en bostadsrätt eller kanske en hyresrätt? Det är ett vanligt problem det svenska klgar över, anledningen är såklart att det kostar pengar att värma upp lägenheten. Men vilka temperaturer kan man kräva i sin lägenhet, och kan man kräva ersättning för detta. I denna artikel ska vi fördjupa oss i dessa frågor.

Enligt folkhälsomyndigheten ska en temperatur ligga på mellan 20-23 grader inomhus för både hyresrätt och bostadsrätt, detta gäller endast ifall du betalar för varmhyra. Nu finns det dock lägenheter som aldrig kommer upp i dessa temperaturer, oftast gamla lägenheter som är dåligt isolerade.

Temperatur växlingar och värmesystem

Det tar tid för ett värmesystem att växla om vid temperatur växlingar. Du kanske ena dagen har 7 plusgrader, 2 dagar senare har du -5 grader. I dessa fall måste du ha lite tålamod och låta värmesystemet få komma i kapp sig. I dessa fall kan hyresvärden ändå inte göra något åt saken.

Lägsta temperatur i en bostadsrätt och hyresrätt får aldrig gå under 18 grader en meter ovan golv, du ska i detta fall anmäla till hyresvärden omedelbart för att inte riskera din hälsa. Jag tycker även man ska göra felanmälan om temperaturen är under 20 grader, speciellt ifall du är känslig mot kyla av någon anledning.

Kallt i lägenheten ersättning

Självklart ska du kräva ersättning ifall det varit för kallt i lägenheten, du betalar ju hyra för en varm bostad och inget annat. Du ska vända dig till din hyresvärd och diskutera en rimlig nivå på ersättning. En rimlig nivå på ersättning kan ju vara avdrag på hyran ifall det nu varit för kallt i lägenheten. Du kan senare vända dig till din hyresgästförening ifall någon sådan finns, detta görs ifall hyresvärden inte lyssnar på dig och dina krav på ersättning. Tänk dock på att ställa rimliga krav på ersättningen, detta för att göra hela processen smidig för er båda.

Vad kan jag själv göra ifall det är kallt i lägenheten?

Det är alltid bra att själv göra en liten felsökning innan man börjar ringa en massa samtal. Det finns nämligen ett litet knep som kan hjälpa dig snabbt och enkelt. Med tiden bildas det luft i värmesystemet, ditt element i lägenhet kommer alltså ha stora luftfickor som inte fylls av det varma vattnet. Element kan många gånger tappa över halva sin effektivitet ifall det är fyllt med luft. 

Du måste helt enkelt lufta elementen, detta gör du enklast med hjälp av en elementnyckel. Du kan enkelt beställa en elementnyckel på nätet för runt 50 kr. Sedan sitter det en skruv högst upp på elementet som du ska lossa på. I början kommer det en massa luft ifall nu elementet har luftfickor. Låt det sedan stå öppet tills det rinner vatten konstant. Du kommer även behöva handuk och hink för att ta hand om allt vatten som kommer. Lycka till och hoppas detta gav dig en varmare bostad.

En annan bra sak att kontrollera är också ifall det drar mycket kalluft vid fönstrerna. Dessa behöver isåfall isoleras omgående för att bostaden ska kunna hållas varm. Du ska bör nu göra en felanmälan till din hyresvärd om du sitter i en hyresrätt. Reglerna kan vara andra ifall du äger en bostadsrätt, ring även här din föreningen och diskutera hur ni ska gå vidare.

 

4 Mar 2017