Mäklarprovision

Hur mäklare tar betalt
När en bostad säljs så tar mäklaren betalt i form av ett mäklararvode. Stora prisskillnader förekommer, precis som i de flesta andra branscher. I vanliga fall sätter varje enskild mäklare själv ett pris för sina tjänster, även om de har vissa riktlinjer att hålla sig inom. Duktiga och rutinerade mäklare har möjlighet att lägga sig på en högre nivå än nyutexaminerade mäklare som ännu inte har samma marknadskännedom och långa historik av lyckade försäljningar. Sedan är det upp dig som kund att avgöra vilket val som lönar sig mest.

Stirra dig inte alltför blind på mäklararvodet

Bostadsmarknaden i Sverige har sett en utveckling med kraftigt ökande priser, inte minst i storstadsområden som Stockholm, Göteborg och Malmö. När en bostad kan säljas för flera miljoner är det viktigt att få så bra betalt som möjligt. Med en mindre lyckad mäklare riskerar du att gå miste om flera hundratusen kronor, medan en skicklig mäklare kanske lyckas sälja bostaden dyrare än andra liknande bostäder i samma område. Att betala några tusenlappar extra i provision är ibland en mycket god affär, även om du alltid bör vara påläst och jämföra nivån på mäklarprovision.

Tre olika upplägg för mäklararvodet

Den vanligaste frågan är vad som är normalt och rimligt, men det skiljer sig åt i olika delar av landet. När du tittar på kostnad för mäklare är den rörliga delen av priset av extra stort intresse. På nätet kan du använda en kalkylator och räkna fram mäklararvodet. Nedan är de tre vanligaste uppläggen:
  • Fast arvode - Mäklaren erbjuder ett fast pris som gäller oavsett bostadens slutpris vid försäljning. Det kan vara till exempel 60 000 kr. Vid fast arvode spelar det ingen roll hur mycket bostaden säljs för.
  • Normal procentsats - Mäklaren tar en viss procent av bostadens slutpris i provision, till exempel 2 %. Skulle bostaden säljas för 3 000 000 kr blir provisionen 60 000 kr.
  • Stegprovision - En slags kombination där mäklaren tar en grundprovision och sedan en procentsats på en del av köpeskillingen som överstiger ett visst belopp. Ett exempel är att mäklaren tar 20 000 kr och 10 % på den del som överstiger 2 500 000 kr. Säljs bostaden för 3 000 000 kr blir det 20 000 kr + 10 % av 500 000 kr, dvs 20 000 kr + 50 000 kr = 70 000 kr.
Vad man kan säga angående normal nivå på mäklarprovision/mäklararvode är att det brukar följa vad bostaden förväntas säljas för. Säljer du en bostadsrätt för 1 miljon kan det vara rimligt att betala runt 30 000 kr i arvode, medan 2-3 miljoner snarare brukar bli runt 60 000 kr och uppåt. Ett bra tips är att samla in offerter av mäklare som är aktiva i just ditt område.

Betala inte onödigt mycket för mäklaren

För att se vad mäklarna i just din kommun/stad kan erbjuda i form av tjänst och arvode/provision kan du nyttja den kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.seDet är helt gratis att fylla i en ansökan och du förbinder dig inte till något. Du får då hjälp att samla in offerter och att jämföra olika mäklare som är aktiva där du bor. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita.

På Mäklarofferter.se kan du även se betyg på alla mäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i ditt område.