Sälja bostad guide

Går du i tankarna att sälja, eller du kanske till och med är igång med den processen. Här har du en komplett sälja bostad guide som hjälper dig steg för steg hur man ska gå tillväga, och vad man ska tänka på. Vi ska gå igenom regler och lagar. Vilka skyldigheter har du, samt vart man kan hitta mäklare till rätt pris. Det finns mängder utav mäklare på marknaden, varför inte förhandla till dig ett bättre pris när du ska sälja din bostad? Prova Hittamäklare, där lägger du upp en ansökan gratis, sedan får du offerter från mäklare i ditt område som vill ta sig an ditt objekt. Du binder inte upp dig på något, och du behöver inte sälja din bostad. Jag kommer skriva mer om den tjänsten längre ner på sidan. 

Sälja bostad utan mäklare/salja-bostad-guide.jpg

Ska man anlita en mäklare eller inte? Detta är en fråga du själv bäst kan svara på, men jag ska ge dig lite tips på varför man bör anlita en mäklare, och varför man inte ska sälja bostad utan mäklare. Det hela är mycket enkelt, jag ska ge dig lite tips på saker att tänka på.

  • Om bostadens värde är väldigt lågt, jag tänker mig en bostäder upp till 500 000 kr. Då kan tjänsten Hemverket.se vara att föredra. Där får du hålla i visningen själv, samt ha hand om vissa andra bitar inom försäljningen. Det bästa är att mäklaren sköter alla de krångliga bitarna. Köparen kan också känna sig trygg, och denna tjänst kostar från ca 10 000 kr.
  • Men jag tycker man ska anlita en duktig mäklare ifall bostadens värde överstiger ovanstående belopp. En duktig mäklare kan få upp priset mycket högre en vad du själv klarar av. Mäklaren har erfarenhet och kontakter via register av kunder som kan leda till ett högre slutpris. I detta fall kan du tjäna pengar på att anlita en mäklare. Du ska inte vara snål på ett högt mäklararvode ifall du sitter på en riktigt dyr bostad. Skillnaden kan bli flera hundra tusentals kronor på en dålig respektive bra mäklare. Mitt tips är att inte vara dumsnål, samt hitta mäklare med bra referenser.

Sälja bostad i befintligt skick eller renovera/renovera-bostad.jpg

I vissa fall kanske man inte har tid eller kunskap att utföra större renoveringar av bostaden. Men gå igenom bostaden och skriv en lista över små saker man snabbt kan fixa innan bostaden läggs ut på försäljning. Små saker kan göra mycket på slutpriset. Att investera i lite vit färg kan göra underverk. Måla om skabbiga väggar, och riv ner den där förskräckliga tapeten. Byt ut kantstötta lister, och pilla till små fel du kan hitta. Dessa småsaker kan förstöra helhetsintrycket på visningen. Läs även denna sälja bostad guide från Ekonomifokus ifall du vill utöka dina kunskaper inom ämnet.

Kostsamma renoveringar bör man dock tänka igenom mer noga. Kommer du få mer ifall du lägger 150 000 kr på en badrumsrenovering? Kanske man kan fräsha upp lite istället? Du måste ställa dig dessa frågor själv, och göra din hemläxa själv, och uppskatta vad marknaden vill betala. Tänk också på att renovera i material som passar de flesta. Jag föreslår ekparkett, vita väggar, ljusa tapeter, vitt kök, vitt och grått kakel i badrummet, få till en neutral stil som passar den stora massan. Du kan tappa många kunder, ifall du skulle montera in ett rött kök, sätta upp mörka tapeter med guld roser. Du förstår säkert vad jag menar. Det är guld värt att läsa en sälja bostad guide innan man börjar renovera. Fortsätt även leta efter andra tips på nätet, om du inte tycker denna guide har med allt.

Hitta mäklare och jämför priser

Nu är det dags att hitta en mäklare som kan sälja din bostad till bästa pris. Hittamäklare.se har en kostnadsfri tjänst som ger dig offerter från olika mäklare i ditt område. Denna sajten är stor och välkänd bland alla mäklare, du kommer därför i kontakt med de flesta. Dock ska man inte enbart anlita den mäklare som har det bästa priset. Fråga ut din mäklare ifall han har erfarenhet och kunskap om just ditt område, isåfall kanske mäklaren redan har spekulanter och kundregister på folk som söker just din lägenhet. Du ska också känna förtroende och tillit till den som du ger uppdraget till. Verkar mäklaren engagerad? Bjud hem ett par mäklare och be dem presentera sig själva, och hur dem kan hjälpa dig på bästa sätt. Hela denna processen ska du se som en arbetsintervju.

Mäklararvode

Det finns tre typer av mäklararvode som används på den svenska marknaden. Ni kan bestämma ett fast arvode i kronor, vanligt är också en fast summa i procent på slutpriset. Till sist har vi också en variant som heter steg-provision, då tar mäklaren procent på de pengar som överstiger en viss summa. Ni sätter exempelvis ett fast pris på 25 000 kr upp till en miljon, därefter tar mäklaren 10 % på överstigande belopp. Detta är en strategi som ni båda kan tjäna pengar på.

Lägga ut bostaden på kommande försäljning

Nu finns det tre vägar att gå efter man hittat en mäklare som kan passa bra för uppdraget, du kan säga att du vill tänka på saken och vänta tills du är redo att sälja. Eller be din mäklare lägga ut bostaden som kommande försäljning, du kan på detta sättet bygga upp ett intresse runt bostaden och ge mäklaren spekulanter. Vid försäljning läggs bostaden upp på mäklarens hemsida, samt på Hemnet.se för en extra kostnad. Diskutera också andra marknadskanaler som Facebook och dagstidningar.

Fotografering och styling

Bra bilder är viktigt om man vill få bra betalt för sina bilder, vem ska annars bli intresserad av att lägga ett bra bud på bostaden. De flesta mäklarna brukar hjälpa till med tips och rådgivning över hur man kan fixa till inför fotograferingen. Det kan vara en bra idé att anlita en stylingfirma ifall man inte har ett pyntat hem, denna kostnad brukar vara en bra investering som höjer slupriset.

Visning av bostad

Äntligen är det dags för visning efter allt slit, du ska i princip bara städa och göra det fint. Jag tycker också bostaden ska se likadan ut som på fotograferingen. Använd inga doftljus, eller baka bullar inför visningen. Sådanna saker blir man bara misstänksam emot. Ett sista tips är också att hålla dig borta på visningen, eventuella köpare kanske inte känner sig bekväma att ställa rätt frågor med dig närvarande. 

Budgivning

Budgivningen brukar oftast starta 1-2 dagar efter visningen. Tidsfristen på en budgivning kan hålla på i flera dagar av olika anledningar, oftast för att någon budgivare ska kolla med sin bank. Hela budgivningen sköts via SMS, du som säljare får i realtid nya besked på bud. Nu är det bara att ha is i magen och hoppas på att många fina bud trillar in.

Skriva kontrakt med köparen

Budgivningen är nu klar och den som la det högsta budet ska nu få sin bostad, dock kan du som säljare välja en annan spekulant med lägre bud. Efter detta ska kontraktsskrivning göras, denna ska man göra fortast möjligt innan köparen kommer på andra tankar. Köparen kanske ångar sig, eller hittar någon annan bostad att köpa. Bestäm sedan vilken dag köparen kan få tillträde till bostaden. Kontraktet skrivs oftast på mäklarens kontor eller på banken. Hoppas denna sälja bostad guide varit till nytta.