Få en fin gräsmatta

/hur-man-far-en-fin-grasmatta.jpg

Att ha en grön vacker gräsmatta är något alla trädgårdsägare vill ha men tyvärr är det inte alla som uppnår det. Precis som allt annat krävs det arbete och omtanke bakom en fin och välmående gräsmatta. Robotgräsklippare är en praktisk uppfinning som gör det lättare att hålla gräsmattan i schack.

Med rätt gräsklipparknivar kan du effektivt klippa din gräsmatta på nolltid. Det finns dock andra saker som kan vara bra att göra för att bibehålla en fin gräsmatta. Som tur är kan du med några enkla knep få en fin och välmående gräsmatta på nolltid.

Vårsäsongen

För att optimera chansen att få en fin gräsmatta är det viktigt att börja i god tid. Efter vintersäsongen när gräset börjar växa igen är det bra att börja med att städa gräsmattan. Räfsa först bort allt oönskat material. Kvistar, löv, kottar, mossa och dött gräs är vanligt förekommande på svenska gräsmattor efter en lång vinter. Trots att det är viktigt att räfsa bort oönskat material är det viktigt att tänka på att organiskt material som löv kan en positiv inverkan på din gräsmatta.

Med det sagt behöver du inte vara extremt noga när du räfsar. Om du vill få bort precis allt kan det vara bra att tillföra gräsgödsel i ett senare skede för att ge din gräsmatta de bästa förutsättningarna för att frodas.

Lufta och reparera gräsmattan

Om din gräsmatta har några år på nacken kan det vara en bra idé att lufta den. Det innebär att vertikalskära små lufthål i gräsmattan för att sära på gräsrötterna. Genom att lufta gräsmattan förbättras dräneringen och gräset blir syresatt. Efter detta steg är det dags att se över om din gräsmatta har några skador. Toppdressa gräsmattan vid behov med hjälp av dressjord. På så sätt kan du jämna ut ojämnheter och reparera eventuella hål. Om du toppdressar gräsmattan är det särskilt viktigt att stödså. Om din gräsmatta är ojämn eller om du är ute efter en tätare gräsväxt kan du tillföra extra gräsfrön.

Gödsel och mossmedel

Precis som dina blommor behöver näring behöver även din gräsmatta extra näring för att hålla sig frisk. Både gödsel och kalk bidrar till en frisk, grön och välmående gräsmatta. Gödsel kan du tillföra under tidig vår, i början av sommaren och även under hösten. För att förebygga mossa och ogräs kan du även tillföra speciella medel som motverkar just detta. Tänk på att för mycket mossbekämpningsmedel kan skada gräsmattan på lång sikt.

19 Sep 2023