Vad ett stambyte innebär

I samarbete med perfecta-projektledning
Förr eller senare måste alla bostäder utföra ett så kallat stambyte, då rör och vattenledningar bytts ut. Allting blir gammalt och rör som kommer till åren, kan orsaka vattenskador. Det bästa är alltså att byta ut dem i god tid, och förutom att livslängden förnyas blir rören även mer effektiva. Ständiga stopp och andra problem kan vara orsakade av gamla rör.

Ett omfattande jobb

I ett höghus gör man stambytet successivt och arbetar sig fram mellan trappuppgångarna. Att genomföra ett stambyte är sannerligen inget enkelt arbete, och det kan vara smart att i samma veva renovera exempelvis köket. Eftersom badrummet är ett så pass viktigt rum i en lägenhet, kan det bli tal om att man måste flytta. Dels är det svårt att bo i en byggarbetsplats, dels mister man WC- och tvättmöjligheter. Ingreppet tar vanligen mellan sex till tio veckor för en lägenhet, och det totala arbetet beror på om det finns exempelvis vattenskador och hur många lägenheter som ska renoveras. Det är inte särskilt ovanligt att man har hört att familjer fått bo någon annanstans i ett helt halvår, medan arbetet pågått. Ett vanligt problem som kan dra ut på tiden, är att inhyrda hantverkare inte riktigt dyker upp i tid. Många arbetar helt enkelt med flera byggprojekt samtidigt. Är det också många "kockar" som ska samverka, blir det gärna missförstånd som kan göra att tidsplanen spricker. Bäst förutsättningar har man troligen om arbetet utförs av en totalentreprenör som ansvarar för alla de olika delmomenten.

Alternativ till att flytta ut

Vanligen är det bäst att söka sig till ett annat boende, då arbetet pågår. Man bör kolla med sitt försäkringsbolag om man kan få råd och hjälp därifrån. Ibland kan det finnas anledning eller behov att bo kvar i bostaden då stambytet genomförs. Man ska alltid i samverkan med de som renoverar diskutera vilka möjligheterna är. Ibland upprättas tillfälliga duschar och toaletter i byggnaden som alla boende kan använda, och det går ofta att använda moderna torrtoaletter som ett alternativ.
16 Jul 2020