Den perfekta vardagsrumsmattan

I samarbete med Trendcarpet.se
En matta sätter tonen för rummet. Det är viktigt att tänka på vilket rum en matta ska placeras i. En matta i hallen har en helt annan funktion än den i vardagsrummet. Hallmattan ska helst vara lättskött och stryktålig, medan vardagsrumsmattan ska ge värme och komfort. Förutom att mattor skapar en hemtrevlig känsla hjälper mattan dessutom till att skydda golvet och ger ljudisolering. Ett rum utan matta känns ofta väldigt tom.

Val av färg och mönster

Börja med att hitta en färg du tycker passar in i ditt vardagsrum. En matta som går ton i ton med övrig inredning ger ett lugnt och behagligt intryck, medan en matta med mönster eller utstickande färg ger mer liv åt rummet. Börja med att leta efter mattor till vardagsrummet för att få en känsla för vad som passar in i ditt hem. Har du svårt att bestämma dig kan vissa butiker låna ut tygprover som du kan testa med hemma innan du tar ett beslut.

Hitta rätt storlek för vardagsrummet

Att välja rätt storlek på mattan kan vara mer avgörande än färgvalet. En matta som är i fel storlek skapar obalans i inredningen, och kan förstöra helhetsintrycket. Det finns riktlinjer man bör följa när man bestämmer sig för storlek. När det kommer till ett vardagsrum bör du följa riktlinjerna:

- Mattan ska vara minst lika bred som soffan
- Välj mellan att ha alla fyra soffben på mattan, eller låt soffans främre ben stå 20 centimeter in på mattan.
- Har du en fåtölj i vardagsrummet bör fåtöljen följa samma princip som ovan.

Följer du dessa tre enkla riktlinjer kommer du få ett snyggt och enhetligt intryck i vardagsrummet. Denna tre-reglers princip skapar en fin harmoni mellan soffa, matta, fåtölj och eventuellt soffbord. Med andra ord bör du alltid mäta hur bred soffan är innan du beställer hem din nya matta.
10 Mar 2021