Bostadsköp och Ica-banken

Nu när julen snart leder mot sitt slut kan jag inte låta bli att fundera på bostad och hur man ska ställa sig till ett eventuellt byte av bostad. Man ser reklam för olika lån och mäklare nästan dagligen på alla kanaler och som kund hos ica banken lån får jag även deras reklam ganska frekvent. Med dagens prisnivåer på bostäder i Sverige är det lättare sagt än gjort att flytta och skaffa större boende. Att köpa ett hus i Stockholm är nästan omöjligt om man inte sitter på extremt mycket pengar eller är beredd att bo långt ifrån stan och kan pendla till jobbet.

Snart blir vi 10 miljoner i Sverige

Jag såg att i början av nästa år så kommer Sverige att ha en befolkning på över 10 miljoner. Jag minns för bara 10 år sedan när vi var strax över 8 miljoner. Det är inte konstigt att bostadsmarknaden går som den går i Sverige och framförallt Stockholm som har över 2 miljoner invånare. Hur ska folk kunna få tag i en vettig bostad?

Amorteringskravet och kontantinsats med Ica Banken

Amorteringskravet som slogs igenom i somras har säkerligen fått en viss effekt också med tanke på hur mycket man måste amortera på ett nytt lån när man köper bostad. Men priserna är ju så pass höga att kontantinsatsen är på tok för hög för folk. Jag förstår att folk tar s.k privatlån från typ Ica Banken för att kunna ha råd att köpa bostad. Vad ska man annars göra om man saknar bostad och kontantinsats? Med dagens låga ränta är det ju faktiskt en ganska okej lösning även om det egentligen kanske inte rekommenderas att ta ett lån för att ha råd med kontantinsatsen.

Bostadskö som går åt fel håll?

Stockholm måste vara den enda staden som har en bostadskö som går åt fel håll. Tänk dig att kön på Ica skulle gå åt fel håll när du handlar? Dvs att du aldrig lyckas få betala för den maten du har köpt för kön bara växer och växer före dig in kön. Det är ju helt otroligt att bostadskön växer åt fel håll. Hur kan en kö växa åt fel håll? Det borde inte få kallas bostadskö eftersom man faktiskt inte står i kö utan det känns mer som ett lotteri eller tillfällighet om man skulle få en bostad via den.

Gör som Norge

Jag läste en artikel häromveckan där man var inne på att göra som i Norge där man tillåter bostadsägare att hyra ut 70% av bostaden skattefritt. I Sverige måste man betala skatt på allt man hyr ut och det gör ju självklart att både priserna går upp och utbudet minskar. Så det är dags Sverige att börja titta på hur andra länder gör som har en bra bostadssituation.

3 Sep 2019