Bostadsprisernas utveckling under år 2017 till 2019

Bostadspriser är en het potatis. De diskuteras dagligen i alla lunchrum, runt alla matbord och i alla tidningar runt om i landet. Det går helt enkelt inte att komma ifrån. Anledningen är att alla är intresserade. Om man inte redan äger en bostad så är man ofta på jakt efter att köpa en.
Bostaden är svenskarnas i särklass största investering i livet så det är ju inte så konstigt att det finns ett intresse i om priset på bostaden går upp eller ner. Dock slösas det en hel del tid och energi på att försöka gissa vart bostadspriserna skall ta vägen. Det finns ingen i hela värden som kan säga med hundra procent säkerhet vart bostadspriserna skall ta vägen. Vissa kan göra mer eller mindre kvalificerade gissningar men inget vet med säkerhet.

Hur priserna har rört sig under 2017 till 2019

Som det ser ut nu så toppade bostadspriserna under hösten 2017. Sedan den toppen har priserna sjunkit litegrann för att sedan stå still. Anledningen till att priserna har gått ner har varit att efterfrågan på bostäder har sjunkit. Varför har då efterfrågan sjunkit? Det beror mycket på psykologi.
Under tidigare 5-10 år har folk trott att om de bara köper en bostad så kommer de kunna sälja den ännu dyrare vid ett senare tillfälle. Så är det inte nu. Majoriteten av Sveriges befolkning tror inte på stigande bostadspriser.  Det gör att alla som letar efter ny bostad att köpa blivit mer avvaktande. Man har inte längre panik att köpa för man bedömer att om man bara väntar lite så kommer man kunna köpa bostaden ännu billigare. Den psykologin har delvis tidningar och media spätt på genom att publicera skrämmande artiklar och prognoser för prisernas utveckling.
När denna psykologi väl börjat så är bollen i rullning. Mindre hungriga spekulanter leder till ett ökat utbud och en minskad efterfrågan. Ju högre överutbudet blir desto mer sjunker priserna.
I nuläget när det dessutom byggs nya bostäder i en rasande fart blir överutbudet ännu större.
Det har skapats en ond spiral helt enkelt.

Räntor

Det som styr bostäderna priser mest är räntan. När räntan stiger sjunker priset på bostäder. Det beror på att boendekostnader stiger när räntan stiger. Man kan inte betala hur mycket som helst i boendekostnad och det gör att man inte är beredd att betala lika mycket för bostaden som man gjorde då räntorna var lägre. Det räcker med att marknaden har en tro på högre räntor framöver för att priserna skall stanna upp och sedan falla. Räntan behöver inte stiga utan bara vetskapen räcker.
Tänk dig själv att du skall köpa en bostad och du tror att din boendekostnad kommer att stiga med 20-30 % under kommande 3 år. Är du då beredd att betala lika mycket för bostaden som om du tror att din boendekostnad kommer att sjunka under kommande 3 år? Troligtvis inte.

Tidshorisont på ditt bostadsköp

Se till att ha en lång tidshorisont när du investerar i en bostad.
Tänk alltid att du skall köpa en bostad som du skall bo i minst 5 år, helst 10 år.
Ju längre horisont du har på din bostadsinvestering desto större är sannolikheten att du gör en god investering.

30 Jan 2019